سیمای میراث فرهنگی رضوانشـهر
پیشگفتار
شهرستان رضوانشهر واقع در غرب استان گیلان به دلیل داشتن پیشینۀ تاریخی و فرهنگی غنی یکی از مهمترین شهرستانهای استان گیلان است. بررسیهای باستانشناسی نشان میدهد این شهرستان دارای محوطههای تاریخی و گورستانهای باستانی زیادی است. همچنین رضوانشهر به دلیل قرارگیری در خط ساحلی و برخورداری از اقلیم کوهستانی و نیمهکوهستانی و جنگلهای هیرکانی، دارای گونههای گیاهی و جانوری متنوعی است. در این شهرستان آبشارهای بسیار زیبایی وجود دارد. در مجموع بیش از 200 اثر در محدودۀ شهرستان رضوانشهر شناسایی شده که تاکنون 53 اثر در فهرست آثار ملی میراث کشور (فرهنگی و طبیعی) به ثبت رسیده است.
این شهرستان دارای دو شهر به نامهای رضوانشهر و پرهسر، دو بخش مرکزی رضوانشهر و پرهسر، چهار دهستان به نامهای گیلدولاب، خوشابر، ارده، و دیناچال و یک شهرک به نام ولیعصر (چوکا) است.
از مهمترین اقوام ساکن در این شهرستان میتوان به تالشزبانان و گیلکزبانان اشاره کرد. در سالهای اخیر تعدادی افراد ترکزبان و فارسزبان از مناطق دیگر به این شهرستان مهاجرت کرده، در آن ساکن شده اند.
معیشت اصلی ساکنان شهرستان رضوانشهر کشاورزی، دامپروری، زنبورداری، ماهیگیری و باغداری است. این شهرستان علاوه بر محصولات کشاورزیْ هنرهای سنتی و صنایع دستی خوبی از جمله شال، گلیم، جاجیم، جورابهای پشمی و... به بازارهای داخلی و خارجی عرضه میکند.
کتاب پیش رو با هدف آشنایی بیشتر مردم منطقه و گردشگران با شهرستان رضوانشهر تدوین شده است از اینرو به صورت کلی دربردارندۀ مباحثی از قبیل موقعیت و وسعت، پیشینۀ تاریخی، وجه تسمیه، مفاخر، جغرافیای انسانی، جغرافیای سیاسی ـ اقتصادی، فرهنگ عامه، هنرهای سنتی و صنایع دستی، آثار تاریخی و جاذبههای طبیعی است.
در انتشار این کتاب از همراهی و حمایتهای اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان گیلان بهرهمند بوده ایم؛ جای دارد از جناب آقای دکتر ولی جهانی مدیرکل محترم قدردانی کنم. همچنین از دوستانم سعید شفقتی چروده به سبب همفکری در تدوین، و آقای مهران غلامی مدیر انتشارات ایراننگار و همکاران ایشان تشکر میکنم.
سولماز رئوف
پاییز 1400 خورشیدی
اکنون میتوانید این کتاب را خریداری کنید